تاخیر در رویش دندان های دائمی

تاخیر در رویش دندانهای دائمی

تاخیر در رویش دندان های دائمی

پدر یا مادر بودن یکی از جنبه های هیجان انگیز زندگی است که علی رغم خستگی و ناراحتی ها، زیبایی های بسیار زیادی دارد و مسلما یکی از آنها هیجان پدر و مادر هنگام مشاهده ی رشد کودکشان است. رشد و رویش دندان های کودکتان یکی از مواردی است که نه تنها باعث احساس خوشحالی زیادی در شما می شود بلکه بعضی اوقات به خاطر مشکلاتی که ممکن است به همراه داشته باشد نگرانی شما را در رابطه با سلامت دهان و دندان فرزندتان دو چندان می کند. بعضی از کودکان دچار مشکلاتی مثل تاخیر در رویش دندان های دائمی هستند که به خاطر آن دندان های دائمی شان مدت زمانی طولانی بعد از هم سن و سالانشان رشد کرده و بیرون می آید. این مشکل دلایل بسیاری مثل ژنتیکی و علت های محیطی داشته و خوشبختانه در اکثر مواقع نیازی برای نگرانی نیست.

اما به طور معمول به عنوان یک پدر و یا مادر وظیفه شناس باید حواستان باشد که اگر دندان شیری تا یک سالگی و دندان دائمی تا شش ماه بعد از افتادن دندان شیری رویش پیدا نکرد حتما باید به دندانپزشک مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیق تر درباره ی علل تاخیر در رویش، درمان و جلوگیری از آن متن زیر را تا انتها بخوانید.

تاخیر در رویش دندانهای دائمی

تاخیر دندان های دائمی چه علت هایی می تواند داشته باشد؟

ژنتیک و جنسیت

هر انسانی برای خود موجودی منحصر به فرد است و ویژگی هایی دارد که باعث می شود هیچ دو نفری  با یکدیگر شباهت کامل نداشته باشند. ژن هایی که در تک تک سلول های ما وجود دارد کد کننده ی تمامی ویژگی های ما بوده و می تواند حتی تعیین کننده ی زمانی باشد که دندان های دائمی کودکتان شروع به رشد می کند. برنامه ریزی ژنتیکی بعضی کودکان به نحوی است که باعث می شود دیر تر از سایر کودکان دندان های دائمی شان رشد کند و اگر که خود شما در کودکی تان همچین مشکلی داشته اید به احتمال زیاد کودکتان نیز با این شرایط مواجه خواهد شد.

جنسیت هم نقش مهمی در زمان رویش دندان های دائمی ایفا می کند چرا که دختران زودتر از پسران، حدود چهار تا شش ماه زودتر،  دندان های شیری خود را از دست می دهند و در نتیجه زودتر هم سیر رویش دندان های دائمی را سپری خواهند کرد.

تغذیه

تغذیه هم امر مهمی بوده و کاملا مشخص است که کودکانی که سوء تغذیه دارند نسبت به کودکانی که از تغذیه مناسب و کافی برخوردارند دچار تاخیر در رویش خواهند شد. خوشبختانه امروزه با پدیده ی صنعتی شدن انسان ها در تلاش بیشتر جهت تهیه ی غذای کافی برای جمعیت رو به فزون کره زمین هستند اما از طرفی دیگر ممکن است کودک شما از جمله کودکانی باشد که به راحتی غدا نخورده و علاقه چندانی به غذا های مقوی نداشته و نتیجتا محدودیت غذایی بسیار زیادی برای شما به وجود آورده باشد. این کمبود در رسیدن مواد غذایی کافی از دلایلی است که می تواند باعث تاخیر دندان دائمی شود.

سایز دندان

سایز و ابعاد بدن نیز از جمله مواردی است که در تاخیر یا عدم تاخیر در رویش دندان های دائمی تاثیر دارد. مثلا کودکانی که بزرگ تر هستند نسبت به کودکانی که جثه کوچک تری دارند سریع تر دندان های دائمی شان را به دست می آورند. به طور کلی تاخیر معمولا در کودکانی مشاهده می شود که نارس به دنیا آمده اند و یا این که نسبت به سایر کودکان در دوران جنینی شان جثه کوچک تری داشته اند.

آیا تاخیر در رویش نشانه ی بیماری است؟

در موارد نادری تاخیر در رویش دندان های دائمی نوعی پیش آگهی است که نشان می دهد کودک شما بیمار است. از آن جایی که هورمون ها در رویش دندان ها نقش مهمی ایفا می کنند، تاخیر در رویش دندان های دائمی می تواند آگاهی دهنده از این باشد که کودکتان به بیماری های غده تیروئید و یا هیپوفیز مبتلا است. به علاوه مشکلات فکی مثل بد فرمی آن و یا کمبود در مواد معدنی هم می تواند علتی برای این تاخیر در رویش دندان های دائمی باشد. اگر که دندان های دائمی کودک شما اندکی دیر تر از هم سن و سالانش شروع به رویش کند دلیلی برای نگرانی وجود ندارد؛

اما اگر که این تاخیر بیشتر شده و کودک شما تا سن هفت و یا هشت سالگی هنوز دندان های شیری خود را از دست نداده است، باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید تا اگر این مشکل نشانه ای از مشکلی جدی تر باشد زودتر جلوی آن گرفته شود.

تاخیر در رویش چه درمانی دارد؟

اگر که تاخیر در رویش دندان های دائمی کودک شما منشاء ژنتیکی داشته باشد نیازی به درمان و مداخله پزشکی نداشته و با گذر زمان این مشکل حل خواهد شد. اما اگر که این تاخیر دلایل دیگری داشته باشد روش های دیگری توصیه می شود مثل:

۱. جراحی: کشیدن دندان شیری ای که هنوز نیفتاده است، جدا کردن لثه ی ضخیمی که جلوی رویش دندان دائمی را گرفته است و یا جراحی برای متحد کردن شکاف های دهانی

۲. درمان ارتودنسی توسط سیم: دندانپزشک شما ممکن است که لثه های اطراف دندان در حال رویش شما را برداشته و آن را به وسیله سیم جمع کند. این کشیدگی ای که توسط سیم به وجود می آید به آرامی دندان را به بیرون راهنمایی می کند.

۳. درمان های مشکلات سیستمیک:این درمان شامل کنترل و یا رفع مواردی مثل سوءتغذیه، کم خونی، ایدز، مشکلات کلیه، کمبود کلسیم و یا ویتامین D و … می باشد، که برای تعیین آنها حتما باید ابتدا به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا بعد از آزمایش مشکل شما مشخص شود.

جلوگیری از تاخیر در رویش دندان های دائمی

اگرچه که تاخیر دندان های دائمی دلایل متفاوتی مثل مشکلات ژنتیکی، بیماری ها و … دارد که شما ممکن است نتوانید کاری برای جلوگیری از آن انجام دهید اما موارد زیر از جمله کار هایی است که با انجام آنها می توانید از تاخیر دندان های دائمی جلوگیری کنید:

به کودک خود غدای کافی و مغذی دهید. هم چنین در صورتی که تا یک سالگی کودک شما هنوز دندان های شیری ندارد و یا این که تاخیری بیشتر از شش ماه در رویش دندان های دائمی کودکتان وجود دارد زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید. سعی کنید که به کودک خود یاد دهید تا عادت هایی مثل مکیدن انگشت، گاز زدن مداد و یا گاز زدن لبش را کنار گذارد.

اگر که این عادت ها ادامه پیدا کنند دندان های کودکتان را در مسیری هدایت می کنند که باعث تغییر در جایگاه دندان و در نتیجه تاخیر در دندان های دائمی خواهد شد. و در آخر به یاد داشته باشید که رعایت بهداشت دهان و دندان هم در این مورد عامل مهمی بوده و در صورتی که آن را رعایت نکنید با ایجاد حفره و پوسیدگی، دندان های شیری کودکتان زودتر از دست می رود و با این کار در رویش دندان های دائمی تاخیر ایجاد می شود.

مرکز تخصصی دندانپزشکی کامفی

مرکز تخصصی کامفی با ارائه خدمات تخصصی توسط دندانپزشک متخصص به کودکان عزیزی که در رویش دندانهای خود با مشکل رو به رو هستند در خدمت هموطنان گرامی می باشد، پس اگر با مشکل رویش دندان دائمی مواجه هستید نگران نباشید و با ما تماس بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *