عصب کشی دندان چیست و چگونه انجام می شود

عصب کشی دندان به شکل تخصصی در مرکز دندانپزشکی تخصصی کامفی در تهران

عصب کشی دندان چیست

آیا درد شدیدی هنگام جویدن یا فشار بر دندان های خود دارید؟ آیا بعد از خوردن غذا های گرم یا سرد درد دندانتان ادامه پیدا می کند؟ اخیرا دندان های شما تیره و نازک شده است؟ لثه های شما هنگام لمس  دردناک است و التهاب دارد؟ آیا نفس شما بوی بدی می دهد؟ این ها از جمله نشان هایی بود که  به شما  هشدار می دهد شما ممکن است از جمله کسانی باشید که در مطب دکتر منتظر عصب کشی دندان هستند.

عصب کشی دندان یا درمان ریشه دندان زمانی انجام می شود که دندان به شدت پوسیده و یا آلوده می شود ولی همه دندانها با هر شکل قرار گیری در بافت لثه و یا با هر سطح آلودگی به سادگی قابل ترمیم و یا عصب کشی نیستند و در مواردی نیاز به کار تخصصی تر بر روی این دندانها هست، این مقاله مرکز دندانپزشکی تخصصی به شما تمام اطلاعات لازم در رابطه با عصب کشی را می دهد، آن را تا انتها بخوانید.

عصب کشی دندان چیست و چرا انجام می شود

یکی از متدهای روز دنیا برای کسانی که پوسیدگی و آلودگی شدید دندانی پیدا کرده اند روش عصب کشی دندان و یا درمان ریشه دندان است، حفظ دندان چه به لحاظ زیبایی و چه از نظر کارایی برای افراد بسیار مهم و حیاتی است و روش عصب کشی دندان کمک می کند تا دندانهای بسیار پوسیده و یا آلوده نیز تا حدود بسیار زیادی حفظ شوند، این عمل برای زمانی انجام می شود که به اصطلاح عامیانه دندان به عصب رسیده باشد.

در این زمان دندان شما بسیار حساس شده، به گرمی و سردی غذا ئ یا با کوچکترین ضربات دچار درد می شود، این درد بسیار آزاردهنده است و تنها با مصرف مسکن ها آرام می شود.

چه اتفاقاتی ممکن است نیاز به عصب کشی را ایجاب کند

  1. شکستگی دندان:اگر هنگام خوردن غذاهای سفت مواظبت کافی به خرج ندهیم و یا در هنگام ورزش های پر خطر از دندان های خود محافظت نکنیم،ممکن است به شکستگی دندان دچار شویم. و چون ممکن است در شکستگی یا ترک برداشتن دندانتان عصب زیرین آسیب ببیند احتمالا به عصب کشی دندان نیاز دارید.
  2. پوسیدگی دندان:اگر دندان شما پوسیدگی عمیق پیدا کند،هرچقدر هم که مسواک یا نخ دندان استفاده کنید،دردی از شما دوا نمی شود پس مسقیم بروید به سمت مطب دکتر!
  3. حفره دندانی :اگر از حفره دندانتان چشم پوشی کنید،این حفره میتواند به عصب و ریشه دندان گسترش پیدا کند و در چنین مواقعی عصب کشی دندان قبل از آن که به روکش گذاری دندان نیاز پیدا بکنید تنها گزینه است!

رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار مهم می باشند! وقتی شما از سلامتی دهان و دندان خود چشم پوشی می کنید، این مشکل کوچک میتواند به یک خطر بزرگ تبدیل شود!! به عنوان مثال، در صورت عدم رسیدگی به بهداشت دهانتان ممکن است به گلو درد چرکی مبتلا شوید که آن هم باعث پخش شدن باکتری در خون و پخش شدن عفونت در بدن می شود و به دنبال آن به بیماری هایی همچون آرتروز ، گلومرونفریت و روماتیسم قلبی و سایر بیماری ها خواهد بود.

کانال ریشه چیست

کانال ریشه یا روت کانال در حقیقت یک قسمت از دندان شما نیست بلکه یک حفره خالی است که در آن عصب ها، رگهای خونی و برخی سلولهای دیگر قرار گرفته است، این قسمت به نام پالپ نیز شناخته می شود و دندانها از تاج و ریشه تشکیل شده اند، ریشه به فک و استخوان متصل است و تاج بر روی آن و بالای لثه قرار گرفته است.

برای دانستن این ساختار به تصویر زیر نگاه کنید

عصب کشی دندان به شکل تخصصی در مرکز دندانپزشکی تخصصی کامفی در تهران

درون ریشه و تاج یا همان کانال ریشه پالپ قرار گرفته است، پالپ قسمتی است که دندان را تغذیه می کند و رطوبت لازم را برای آن حفظ می کند، اعصاب موجود در این قسمت سردی و گرمی و یا دیگر احساسات از جمله درد را حس می کند. کانال ریشه یا روت کانال اصطلاحی است که برای حفره دندان که پالپ در آن قرار گرفته به کار می رود

حال به راحتی متوجه می شوید که عصب کشی دندان به بیان ساده یعنی برداشتن قسمت پالپ که شامل اعصاب و رگهاست از روت کانال و پر کردن آن با یک خمیر مخصوص دندانی.

عصب کشی دندان چگونه انجام می شود؟

عصب کشی دندان طی مراحل زیر انجام‌می شود:

  1. ابتدا دندان پزشک از یک ‌سوزن حاوی ماده بی حس کننده برای ایجاد بی حسی موضعی استفاده می کند تا دردی احساس نکنید- اگرچه که دراین حین درد کوچکی احساس می کنید- و بعد آن ورقه لاستیکی  کوچکی  توسط دندان پزشک جهت خشک و تمیز نگه داشتن دندان در حین ‌پروسه قرار داده می شود.
  2. دندان پزشک توسط یک مته کوچک ،حفره ای در سطح دندان ایجاد می کند و سپس‌ برای رسیدن به محل عصب و از بین بردن پوسیدگی های موجود در اطراف آن از یک سوهان کوچک استفاده می‌کند.این عمل  پالپوتومی نامیده می شود.
  3. در حین عمل پالپوتومی دندان پزشک با استفاده از وسایلی آب را با فشار و همراه با مواد ضد عفونی کننده به محل کانال هدایت می کند تا هم ریسک عفونت را کاهش داده و هم این محل را شستشو دهد.
  4. پس از تکمیل شدن کار، دندان پزشک با یک ماده خمیری لاستیکی شکل به نام گوتاپرکا حفره را پر می‌کند.
  5. روی دندان به طور موقتی پانسمان می شود.
  6. بعد از گذشت چند هفته،دندان پزشک آن پانسمان را برداشته و یک ترمیم یا روکش دائمی روی آن قرار می دهد.

این انیمیشن به شما کمک می کند تا از مراحل عصب کشی به طور کامل مطلع شوید

 

پس از عصب کشی دندان چه مراقبت هایی نیاز است؟

محافظت از دندان ها پس از عصب کشی دندان بسیار مهم است به طوری که برای اطمینان از صحت کار و ریشه کن شدن عفونت نیاز است چند بار به دندان پزشک‌ مراجعه کنیم و با گرفتن عکس رادیوگرافی ( x-ray ) از دندان عصب کشی دندان شده  از سلامت دندان خود اطمینان یابیم. فراموش نکنید که حداقل دوبار در روز مسواک بزنید تا دندان خود را از تهدید باکتری ها حفظ کنید.

همچنین لیستی از دارو های مورد استفاده به همراه مقدار ، زمان و شیوه مصرف تهیه کرده و در ویزیت های بعدی همراه خود ببرید و درصورتی که داروهایتان به خوبی عمل نمیکند به پزشک خود اطلاع دهید. فراموش نکنید که در صورت داشتن آلرژی حتما پزشک خود را مطلع کنید.دارو هایتان را به موقع مصرف کنید نه هنگامی که دردتان شدت گرفته است و بدانید که دارو های مسکن ممکن است خواب آور باشند و در نتیجه احساس سرگیجه کنید پس از دیگران بخواهید تا مواظب شما باشند.

با مراقبت صحیح از دندان هایتان از پوسیدگی و جراحات آنها جلوگیری کرده و به طور مرتب به دندان پزشکی بروید.سیگار کشیدن را ترک کنید و بدانید که هیچ وقت برای ترک آن بهتر از الان نیست. سیگار کشیدن به روش های مختلفی به بدن شما آسیب میرساند و میتواند پروسه ی بهبود شما را به تاخیر بیندازد.

در صورتی که هر کدام از موارد زیر را تجربه کردید حتما به دندان پزشک خود اطلاع دهید:

  1. درد دندان به همراه تب بالا
  2. پر کردگی دندانتان از جا در بیاید یا احساس کنید که سر جایش نیست.
  3. دندانتان ترک برداشته یا بشکند.
  4. دندانتان موقع گاز زدن و جویدن درد بگیرد.

 

مواقع زیر جزو مواقع اضطراری هستند که در صورت وقوع آنها باید سریعا به پزشک خود مراجعه کنید:

  1. درد شدید در داخل یا اطراف دندان خود احساس میکنید که با وجود خوردن مسکن از بین نمی رود.
  2. صورت یا لثه هایتان ملتهب شده است.
  3. درد دندانتان به لثه ها و گونه هایتان پخش میشود.

برای عصب کشی دندان به کجا می توانم مراجعه کنم

عصب کشی و یا درمان ریشه کانال پروسه ای است که توسط دندانپزشک انجام می شود و این را قطعا همه شما واقفید ولی آنچه باعث شد تا این قسمت را به مقاله اضافه کنم این است که بدانید درمان ریشه اگر درست و اصولی انجام نشود شکست می خورد و ممکن است باعث بازگشت عفونت و درد و تورم مجدد گردد لذا بخصوص در مواردی که دندان از لحاظ شکل و آناتومی دشوار و سخت است و یا کانالهای دندان به اصطلاح کلسیفیه شده اند بهتر است از همان ابتدا به یک متخصص دندانپزشکی مراجعه کنید تا با یک بار درمان مطمئن برای همیشه از شر عفونت و درد دندان خلاص شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *